Home » Natură » Tigrul cu solzi din apele Africii

Tigrul cu solzi din apele Africii

Publicat: 19.10.2012
În apele Africii Ecuatoriale trăieşte un monstru cumplit la înfăţişare. Nu este vorba de temutul crocodil, nici de redutabilul hipopotam. Este vorba de un peşte. Da, aţi citit bine, un peşte. Nu este vreun rechin avântat în amonte pe cursurile fluviilor africane, evident, nici vreun piranha amazonian. Este nimeni altul decât peştele tigru Goliat. O adevărată fiară a apelor pe care trebuie să o vezi o singură dată pentru a înţelege cine este regele neîncoronat al tuturor peştilor prădători de apă dulce. Un coşmar cu colţi nemaivăzuţi, dar care a ajuns cea mai râvnită captură a pescarilor specializaţi la răpitori. A devenit o legendă vie, şi cei mai renumiţi pescari de profil din lume parcurg mii de kilometri până în inima Africii pentru o fotografie de colecţie alături de peştele cu fălci de dinozaur carnivor.

Înarmat până în dinţi

Am scris alb pe negru, şi rămân şi astăzi la aceeaşi părere: peştele tigru gigant din Africa este cel mai înfricoşător peşte de apă dulce care există la ora actuală.”
L.J. McCormick, unul dintre cei mai mari pescari de răpitori din lume.

Cel mai râvnit trofeu pentru toţi pescarii de răpitori din lume, este cu adevărat un peşte de legendă care se ridică la înălţimea renumelui său.

Peştele tigru Goliat (Hydrocynus goliath) aparţine familiei Alestidae, cu peste 1000 specii răspândite în Africa, America de Sud şi Centrală.

În Africa trăiesc 5 specii care aparţin genului Hydrocynus, cea mai maredintre ele, fiind evident acea care poartă numele personajului biblic învins de cel care avea să devină regele David. Dacă este să analizăm semnificaţia genului Hydrocynus, decoperim că în greaca veche hydro însemna apă. Iar cynus-câine. Luând în considerare forma capului, şi colţii imenşi, denumirea chiar are sens. Cu adăugirea că peştele tigru este orice altceva dar nu cel mai bun prieten al omului…Peştele tigru-Goliat aparţine speciei Hydrocynus goliath şi este cel mai mare reprezentant al genului.

Toate speciile au colţi impunători şi prezintă una sau mai multe dungi longitudinale. Înfăţişarea tipică, dungile, şi mai ales comportamentul extrem de agresiv au contribuit la numele de peşti tigri, acordat de primii exploratori europeni care i-au întâlnit.

Uriaşul Goliat trăieşte exclusiv în bazinul fluviului Congo, Lacul Lualaba, precum şi în apele Lacurilor Tanganyka şi Upemba. Nu este un peşte care impresionează doar prin înfăţişare, ci şi prin dimensiuni.

Recordul a fost atins de un exemplar care atinsese lungimea de 152 centimetri şi greutatea de 69 kilograme!

Este singurul peşte de apă dulce cu statut de piscivor periculos pentru om! Cei care s-au încumetat să-l prindă, mărturisesc că au trăit emoţii asemănătoate cu cele experimentate de vânătorii care au pornit pe urmele unui leopard, urs, leu sau alt gen de carnivor care se poate întoarce oricând împotriva urmăritorilor săi, omul devenind astfel din vânător, vânat!

Peştele care vânează crocodili

În ciuda înfăţişării sale de neuitat, este un peşte încă puţin cunoscut. În afara Africii, singurii care au auzit de el sunt specialiştii ihtiologi, colecţionarii de peşti din specii rare, şi evident pescarii de răpitori.

Este şi o specie cumva izolată în centrul Africii, o zonă nu foarte cunoscută nici în zilele noastre. Cei mai mulţi peşti tigru Goliath trăiesc pe cursurile Congo-ului, al doilea fluviu ca mărime din lume, după Amazon, dacă luăm în considerare debitul şi volumul de apă transportat.

Trebuie să reţinem că uriaşul Congo este totuşi cel mai adânc fluviu din lume, amănunt esenţial pentru existenţa peştelui tigru. Cu adâncimi care ating uneori chiar 230 metri, Goliat-ul cu colţi de dinozaur are parte de un habitat perfect de unde să ţâşnească nevăzut şi fatal, spre victimele sale. De fapt, această specie preferă apele vijelioase, turbulente, unde peştii mai mici se zbat să înainteze contra curentului, fiind astfel mai puţin atenţi la prezenţa prădătorilor.

Vederea sa este excelentă, bazându-se şi pe capacitatea de a simţi vibraţiile de frecvenţă joasă emise de potenţialele prăzi. Corpul său este deosebit de musculos, iar coada lată şi puternică permite chiar celor mai masive exemplare să ţâşnească în explozii nebănuite de viteză. Sunt prădători de ambuscadă, iar disecţia primelor exemplare revelat existenţa unui sac intern care reacţionează la cele mai mici vibraţii din apă şi pune în alertă peştele tigru faţă de orice mişcare din apropierea sa.

Are un mod de atac deosebit de violent. Un peşte tigru Goliat înoată în cercuri largi în jurul prăzii, după care o loveşte brutal, cu forţa unui baros. Prada ameţită este apoi hăcuită de muşcăturile sale. A existat un caz în care un peşte tigru Goliat a retezat în două dintr-o singură muşcătură un somn african de 30 kilograme.

Şi aceasta nu este singura sa performanţă. Localnicii susţin că peştii tigru de talie mare sunt singurii peşti din apele Africii care nu se tem deloc de crocodili. Mai mult, peştii tigru nu se sfiesc să devoreze crocodilii mai mici…

Nu se cunoaşte exact durata sa de viaţă în sălbăticie, dar în condiţii de captivitate trăieşte între 10-15 ani.

Pescuitul de Mbenga

Peştii tigru au fost clasificaţi oficial ca specie de pescuit de interes special de către International Game Fish Association. Pentru pescarii profilaţi pe răpitori, şi-au câştigat renumele de unii dintre cei mai buni luptători dintre toate specii de de peşti de apă dulce.

Carnea lor se pare că are un gust bun, cu toate că este bogată în grăsimi şi are multe oase, ultim detaliu care l-a salvat de la dispariţie într-o Africă care se confruntă cu lipsa alimentelor, distrugerea mediului şi explozia demografică.

Mbenga, aşa cum l-au denumit băştinaşii, constituie o atracţie atât de mare pentru pescuitul sportiv, încât firme specializate oferă expediţii de pescuit pentru amatorii de răpitori de pe tot cuprinsul lumii. În ultimii ani, peştelui tigru i-au fost dedicate articole, cărţi, şi chiar filme documentare.

Pescarul dornic de o expediţie care-i va marca existenţa, trebuie să obţină viza pentru Republica Democrată Congo cu circa 4 luni înainte de data plecării spre Africa.

Mai trebuie neapărat să se vaccineze împotriva febrei galbene, hepatitei de tip A şi B, să aibă asupra sa tablete contra malariei şi soluţii contra tetanosului. Nu trebuie să-i lipsească nici antibiotice în caz de dizenterie, o loţiune contra soarelui (este recomandat factorul de protecţie 30), precum şi cele mai eficiente pastile sau spray-uri împotriva ţânţarilor. Pe lângă costurile stricte ale deplasării şi organizării, firmele de specialitate sugerează că pescarul să aibe asupra sa suma de minim 1.500 $ pentru „cheltuieli neprevăzute”.

Actul pescuitului în sine, ridică adrenalina la cote nebănuite pentru pescarii care nu s-au mai confruntat până acum cu asemenea fiare cu solzi.

Monstrul apelor africane are un set de fălci garnisit cu colţi enormi, groşi, solizi şi foarte bine încastraţi în maxilare. Nu doar că dinţii săi ating dimensiunile celor de rechini, dar peştele de coşmar nu se sfieşte să atace pescarii odată ce a fost prins. Asemenea, există unele relatări sumbre despre copii ucişi pe când se scăldau…

Jeremy Wade, celebrul realizator de filme documentare despre cei mai impresionanţi peşti de apă dulce, a întreprins o expediţie de capturare a unui exemplar capital de peşte tigru Goliat. Relatările sale sunt mai mult decât edificatoare:

Peştele este precum un piraha gigant. Pe scurt, este o bestie de coşmar. Dinţii săi sunt incredibili de ascuţiţi şi au aceeaşi lungime precum cei ai unui rechin alb. Are de asemenea muşcătură foarte puternică, nu se sfieşte să atace oameni şi chiar să muşte bucăţi din trupul crocodililor. Se crede că aceşti atacul acestor peşti apare ca un răspuns reflex faţă de orice mişcare bruscă în apă. Capturarea unuia este un eveniment foarte rar, deoarece trăiesc în zone dificil de atins. Nu există ghizi, cabane sau facilităţi pentru pescarii turişti în dreptul porţiunilor din fluviul Congo unde trăieşte acest peşte nemaivăzut”.

În plus, pe baza mărturiilor pescarilor care au reuşit să-l prindă, peştele tigru este foarte dificil de „agăţat„.

Muşcă deseori momeala, doar pentru a o scuipa instantaneu. În plus, maxilarele sale osoase sunt foarte greu de străpuns chiar de către cele mai ascuţite şi trainice cârlige de pescuit. Apropo de acest aspect, atât cârligele, cât şi firul de pescuit folosite la captura peştelui tigru sunt alcătuite din materiale şi aliaje speciale pentru a rezista colţilor şi forţei muşcăturii regelui apelor africane.

Şi chiar aşa, echipaţi cu aceste instrumente speciale, pescarii s-au trezit că au agăţat unele exemplare atât de puternice încât au existat cazuri în care firele speciale au fost pur şi simplu retezate de muşcăturile monstrilor cu solzi dezlănţuiţi.

Datorită rarităţii, reputaţiei şi înfăţişării lor, toate speciile de peşti tigri au început să aibă căutare în lumea colecţionarilor de peşti rari din Europa şi America de Nord.

Pe lângă toate aspectele legate de faima şi înfăţişareasa, peştele tigru Goliat rămâne totuşi o dovadă vie a bogăţiei şi biodiversităţii apelor din inima împădurită a Africii.

Sunt sigur că rămâne un vis frumos care merită trăit şi de pescarii români specializaţi în răpitori. Capturarea unui exemplat ar fi o experienţă de neuitat pentru împătimiţii pescuitului sportiv din ţara noastră, care s-au confruntat în general, cu ştiuci, şalăi, bibani şi somni.

Fir întins spre inima Africii!

Sursă foto: Robert Glynn www.goliathtigergishing.com/

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

Galerie foto

vezi galeria
6 foto
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?